צו פשיטת רגל מעביר את הנכסים של החייב לרשות נאמן, אבל זה לא אומר שאין זכויות שאמורות להגן עליו. במאמר הבא נציג את עיקרי הזכויות גם בחדלות פירעון ופשיטת רגל, ונבין עם מי אפשר להתייעץ בכל מקרה של דילמה או התלבטות.
צו פשיטת רגל ניתן על ידי בית משפט במסגרת הכרזת פשיטת רגל. הכרזה כזו והצו שמגיע בעקבותיה קובעים כי החייב הוא פושט רגל, מה שמאפשר להעביר ולהקנות את הנכסים שלו לנאמן. בין היתר, תפקיד הנאמן הוא לקבוע תכנית להחזר התשלומים מצד אחד – ולאפשר את החזר החוב לנושים מצד שני.
הטעות הנפוצה היא לייחס אל הליך פשיטת הרגל פעולה שפוגעת בחייב. בפועל, יש לפעולה הזו גם יתרונות מבחינת החייב: כמו למשל הגנה בפני נושים במצב של חדלות פירעון, אפשרות לקבלת הפטר כדי לפתוח דף חדש ובעיקר חזרה לחיים רגילים.
זכויות שקשורות לנכסים
רוב הזכויות של חייבים במקרה של פשיטת רגל קשורות אל אופן חלוקת הנכסים. ראשית, החוק מבחין בין נכסים בני חלוקה לבין כאלה שאינם בני חלוקה. כך למשל נכסים שאינם בני חלוקה הם צרכי אוכל, חפצי לבוש ומיטה, תשמישי קדושה, כלי עבודה ואביזרי נכות.
שנית, הזכויות מגנות על בית המגורים ובית המשפט רשאי רק לקבוע סידור חלוף בהמצאת דירה אחרת או בתשלום פיצויים בדרך אחרת.
הזכויות בהליך פשיטת רגל
הזכויות העיקריות באות לידי ביטוי בהליך פשיטת רגל שנפתח ביוזמת החייב. במקרים אלו, יש לחייב זכות מלאה להגיש בקשה לפשיטת רגל ולקבל צו כינוס נכסים. לאחר מכן, מתבצעת חקירה של החייב ותביעות החוב מוגשות על ידי הנושים. בהמשך, יש דיון בבקשת פשיטת רגל והכרזה עליה. בסוף מתקיים תהליך של מימוש נכסי החייב ובסיומו הוא מקבל הפטר סופי.
לשם השוואה, החובות עם הכרזת פשיטת הרגל כוללות מגבלות. בשביל למנוע מצב שבו החייב מעלים נכסים, מבריח כספים או עוזב את הארץ, חלות מגבלות על חשבון הבנק שלו ואסור לו להשתמש בכרטיסי חיוב או להיות מעורב בתאגיד. כמו כן, מצב של חדלות פירעון כולל מגבלות על יציאה מהארץ של החייב עצמו.
כך תדעו מה הן הזכויות שלכם
רבים מבין פושטי הרגל לא יודעים שיש זכויות שאמורות להגן עליהם. במילים אחרות, גם מצב שבו צו פשיטת רגל מעביר את הנכסים של החייב לרשות נאמן לא אמור לבוא על חשבון הזכויות ששומרות עליו בחוק.
הדרך לדעת מה הזכויות שמגנות על פושטי רגל היא להתייעץ עם עורך דין. ככל שמקדימים לערב עורך דין שמתמחה בהוצאה לפועל, כך עולה הסיכוי למיצוי ומימוש כל הזכויות כחוק. מעבר לכך, עורך דין שמכיר את תקנות הוצאה לפועל יכול לעמוד לרשות החייב גם בהתנהלות מול הרשויות.