רבים מאתנו שמעו בעבר על הסכם ממון, אך מעטים הם אלה שמכירים בו מקרוב ויודעים איך הוא נערך? מה היתרונות שלו? ומה צריך להיכלל בהסכם? מדריך זה ירכז את הפרטים החשובים הללו ואחרים, כדי להעלות את המודעות לנושא החשוב. הישארו כאן ותצאו עם האינפורמציה שתעשה לכם סדר.
הקדמה – מהו הסכם ממון?
חשוב שתכירו תחילה בהגדרה המילונית של הסכם ממון. נסביר שזהו הסכם פרטי שנחתם בין בני הזוג והוא קובע את אופן החלוקה של הנכסים שברשותם במקרה של מוות או פרידה. המטרה של הסכם הממון צריך להיכתב תוך דיאלוג סובלני, כדי שניתן יהיה להחזיק בסופו של דבר במסמך שמקובל על שני הצדדים.
דבר ראשון – צריך להסתייע בעורך דין
מומלץ לערוך הסכם ממון בין בני זוג עם עורך דין מומלץ שבקיא בדיני הגירושין (כדאי לקרוא חוות דעת ברחבי הרשת טרם הפנייה). שכן, זה יקנה להסכם המדובר תוקף משפטי. חשוב לציין שניתן לערוך את ההסכם לפני החתונה וגם לאחריה. נציין שניתן להוסיף בהסכם זה סעיפים שנוגעים לילדים במידה והמשפחה התרחבה מאז החתונה. בחרנו להציג את העובדה הזו בתחילת המדריך, משום שהיא לא ידועה לכלל הציבור. שכן, יש הסוברים שהסכם ממון נערך ונחתם אך ורק לפני החתונה.
דבר שני – הסכם ממון יאפשר לכם ליהנות מיתרונות רבים
אי אפשר להעלות מדריך שעוסק בהסכם ממון, מבלי לציין את היתרונות שבאים לידי ביטוי בתהליך זה. נדגיש שחתימה על הסכם מסודר, יכולה להגן על הזכויות של שני הצדדים. שכן, העניינים הכספיים מעוגנים במסמך שנחתם על ידי עורך דין והדבר מאפשר שיח בין בני הזוג ומפחית את הסיכוי לסכסוכים. נדגיש שמומחים בתחום המשפט ימליצו לחתום על הסכם הממון טרם הנישואין.
שכן, קל יותר לחתום על החוזה ברגעים שבהם הזוגיות פורחת. חשוב לציין שישנם מקרים שבהם בן או בת הזוג מסרבים לחתום על הסכם נישואים טרם החתונה. תרחיש שכזה צריך להדליק נורה אדומה, משום שהוא עשוי להסגיר את הכוונות האמתיות של הצד השני.
דבר שלישי – אתם יכולים לבחור מה נכלל בהסכם
הסכם הממון יכול להכיל כל מיני דברים שקיימים ברשותכם, למשל:
- נכסים: הכוונה לנכסים מסוגים שונים שהיו בידיכם לפני הנישואין, נכסים שנצברו לאורך שנות הזוגיות או נכסים שהתקבלו במתנה\בירושה
- מזונות: תוכלו לקבוע את תשלום המזונות שיבוא לידי ביטוי לאחר הפרידה
השורה התחתונה – זה הזמן לחתום על הסכם ממון
יש 3 דברים בסיסיים שצריך לדעת על הסכם ממון. בשלב זה אתם מכירים בהם מקרוב וברור לכם שתצטרכו להסתייע בעורך דין (כדי לקבל הסכם שנחשב לקביל מבחינה משפטית) ושתוכלו להכניס להסכם את כל הרכוש שלכם, לדוגמא: נכסים ניידים, קרנות השתלמות, חובות ועוד. שכן, אלה יקנו שקט נפשי מעתה ואילך.