תאונות עבודה יכולות לקרות לכל אחד ובכל תחום עיסוק.
מדובר לרוב לא רק בתאונה אשר התרחשה במהלך העבודה עצמה אלא גם בתאונה בדרך אל או מהעבודה, במחלת מקצוע הנובעת מאופי העבודה, ואף בפגיעה מתמשכת שנוצרה בעקבות העבודה.
אז איך מגישים תביעה לנכות מהעבודה מול ביטוח לאומי? על כך בכתבה הבאה.
האם זאת תאונת עבודה?
לפני שניגש להגשת תביעה לנכות מעבודה, חשוב להבין מה היא ההגדרה של תאונת עבודה ועל אילו מקרים ניתן להגיש תביעה. באופן עקרוני, תאונת עבודה מוגדרת ככל פגיעה שנגרמה לעובד עקב ומתוקף עבודתו, במהלך העבודה או בדרך אליה. כלומר, לא רק פגיעה במהלך העבודה אלא גם תאונת דרכים בדרך לעבודה או בדרך חזרה, מחלות שונות שהתפתחו כתוצאה מאופי העבודה וההשפעה שלה על הגוף, ומקרים המכונים מיקרוטראומה – כלומר פגיעות קטנות ומתמשכות המצטברות לכדי פגיעה משמעותית. בנוסף לפגיעות הפיזיות שעלולות להיגרם, תאונת עבודה יכולה לגרום גם לפגיעות נפשיות ולהפרעות דחק פוסט טראומטיות. ברוב המקרים, תופעות אלו יקבלו ביטוי רק בשלב מאוחר יותר, מספר שבועות או חודשים לאחר המקרה עצמו.
איך מטפלים בתביעה לנכות מהעבודה?
השלב הראשון והמשמעותי ביותר הוא דיווח על התאונה בהקדם האפשרי והכרה בתאונה כתאונת עבודה. אם לאחר התאונה הנפגע פונה לטיפול רפואי, כבר בטופס הקליטה יש לציין את נסיבות המקרה ולהדגיש את הקשר שלהן לעבודתו של הנפגע. בנוסף, יש צורך להגיש תביעה לביטוח לאומי על מנת להכיר בעובד כנפגע עבודה. טופס זה יכול להיות מוגש הן על ידי הנפגע באישור המעסיק והן על ידי המעסיק עצמו. עם זאת, חשוב לשים לב שכאשר המעסיק מגיש את הטופס, הפרטים המופיעים בו מלאים ונכונים. בנוסף להכרה בפגיעה כתאונת עבודה, חשוב לאורך כל תהליך הטיפול הרפואי לשמור ולתעד כל מסמך, אבחון, חוות דעת או הפניה וכן קבלות על תשלומים. כל אלו קריטיים להגשת התביעה.
מה חשוב לדעת על תהליך התביעה עצמו?
לרוב, תביעה לנכות מהעבודה תדרוש עמידה מול ועדה רפואית של הביטוח הלאומי, אשר תוודא את נכונות הפרטים שדווחו, תבדוק את אופי הפגיעה ותקבע את אחוזי הנכות. עבור לא מעט אנשים מדובר באירוע מלחיץ ולא נעים, והרבה נפגעים יתקשו להגן על התביעה שלהם בפני ועדה. על כן, מומלץ בתהליך התביעה להיעזר בעורך דין מומחה לתאונות עבודה, אשר יוכל להגיע יחד עם הנפגע לוועדה ולהציג את הפרטים במקומו. הידע המשפטי של עורך הדין יסייע לנפגע להציג טיעונים ברורים וחזקים וימנע ממנו להשמיט פרטים אשר עשויים להשפיע על תהליך התביעה. לאחר אישור הוועדה, ייקבעו לנפגע אחוזי נכות זמנית או קבועה. אחוזים אלו, בצירוף עם השכר החודשי של הנפגע לפני התאונה, יקבעו את גובה הפיצויים שהוא יהיה זכאי לקבל.