קיזוז נזק רכב במקרה של נסיעת עבודה

כל בוקר קמים כמה רבבות ישראלים, מתניעים את הרכב ונוסעים לעבודה. מתוך אותם עשרות אלפי עובדים חלק נכבד למדי קיבל את הרכב המדובר באדיבות המעסיק. מעסיקים רבים מספקים לעובדיהם רכב גם בכדי להגדיל את הזמינות של העובדים ולהקל עליהם להגיע לעבודה וגם מתוך רצון לתגמל את העובדים ולרצות אותם. במקרים בהם רכב פרטי נקלע לתאונה מהלך העניינים שמגיע לאחר מכן ברור ומוכר לכולם: מפעילים את הביטוח ומשלמים דמי השתתפות. אך מה קורה אם מדובר ברכב חברה?

 

קיזוזים משכרו של העובד, מה קובעים החוקים בנושא?

בטרם נתייחס באופן ספציפי לקיזוז נזק במקרה של נסיעת עבודה חשוב להבין כיצד החוק בישראל מתייחס לקיזוזים באופן עקרוני. במרבית המקרים המעסיק אינו רשאי לקזז כל סכום מהשכר של העובד שלו. המקרים המועטים בהם המעסיק רשאי לנכות כספים משכורו שח העובד מפורטים בסעיף 25 לחוק הגנת השכר וכוללים בין היתר ניכויי חובה שנעשים למען העובד על בסיס חודשי כגון ניכוי דמי פנסיה ומס הכנסה, תשלום דמי חבר לארגון עובדים או קנס שהוטל עלי העובד לפי חוק כמו  למשל דוח חנייה.

כמו כן יש שני מצבים בהם הניכוי מהשכר יכול להיעשות, באחת מן המשכורות השוטפות של העובד או מהמשכורת האחרונה של אותו עובד. כאשר מנכים סכום מאחת המשכורות השוטפות של העובד סכום הניכוי מוגבל ואינו יכול לעלות על רבע מכלל המשכורת של העובד. נוסף לכך, על מנת לבצע ניכוי שכזה נדרשת הסכמה מפורשת בכתב מהעובד. כאשר מדובר במשכורת האחרונה אין הכרח לקבל את הסכמת העובד אך הניכוי צריך להיות על בסיס חוב שאינו שנוי במחלוקת וניתן להוכחה.

איך הכללים האלו חלים במקרה שהעובד גרם נזק לרכב? כפי שיוסבר בהמשך, לסיטואציה כזאת יש מספר אספקטים אליהם יש להתייחס  בכדי לקבוע האם המעסיק רשאי להטיל את עלות ההשתתפות העצמית על העובד שלו או שעליו לשאת בעלות בעצמו.

 

תאונה עם רכב חברה, מה קובעים החוקים בנושא?

ככלל למעסיק אסור לקזז את סכום הנזק או ההשתתפות העצמית משכרו של עובד שגרם לנזק לרכב. כל עוד העובד לא גרם לנזק בכוונת תחילה ולא פעל ברשלנות. אלא אם המעסיק יצליח להוכיח כי העובד הזיק לרכב בזדון או כי פעל ברשלנות, למשל נהג בגילופין או לא לפי חוקי התנועה, על המעסיק יהיה לשאת בנטל של הנזק שנגרם.

יחד עם זאת, ישנם שני מקרים בהם המעסיק כן יכול לנכות את עלות תיקון הרכב משכרו של העובד גם אם התאונה נעשתה בשוגג ולא מתוך רשלנות:

  1. בחוזה העבודה שעליו חתום העובד יש סעיף לפי העובד מסכים לשאת בעלות ההשתתפות העצמית
  2. בעת קבלת הרכב העובד חתם על סעיף בו הוא מביע הסכמה לשאת בעלות של השתתפות העצמית

אם גרמתם נזק לרכב חברה והמעסיק מבקש לנכות את דמי ההשתתפות מהשכר שלכם בניגוד להסכמתכם המפורשת בכתב דעו כי הוא עובר על החוק. פנו לעורך דין אזרחי מקצועי שיעזור לכם למצות עימו את הדין.

 

מאזניים

תוכן עניינים
אהבתם את מה שקראתם ? ספרו לחברים
כתבות נוספות שעלולות לעניין אתכם
חוֹק
עורך דין חדלות פירעון
דרכים לצאת מהליך חדלות פירעון עם עסק משגשג

חדלות פירעון היא מצב שאנשים רבים נקלעים אליו מסיבות שונות גם אנשים בעלי עסקים משגשגים או מצב כלכלי התחלתי טוב שנקלעו לצרות והגיעו לקריסה כלכלית באופן לא צפוי. בשביל לעבור

פטיש
כללי
כיצד לבחור עורך דין מתאים למקרה שלכם?

זקוקים לייצוג של עורך דין? ובכן, במדריך הבא נציג לכם את הפרמטרים החשובים לצורך בחירה מושכלת בעורך דין אשר ייצג אתכם כהלכה בעת הליכים משפטיים להם אתם זקוקים במסגרת המקרה