מצב סיעודי הוא מצב בו אדם מסוים תלוי בזולת לצורך ביצוע פעולות הנראות נו מובנות מאליהן. מדובר על מצב קשה מאוד, המצריך מאמץ רב מבני משפחתו של אותו אדם, על מנת לאפשר לו תנאי חיים ראויים. ניתן להגיש תביעות סיעוד לקבלת גמלת סיעוד מהביטוח הלאומי. במאמר הבא נסקור שאלות ותשובות הרלוונטיות לתביעות הסיעוד הללו.
למי מגישים את תביעת הסיעוד?
תביעת סיעוד היא תביעה שמגישים לביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי מאפשר לאזרחים שונים להגיש תביעות, על מנת לקבל קצבאות שונות. לרוב, הזכאות לקצבאות הללו תלויה במצבים רפואיים שונים. כאשר אדם מגיע למצב סיעודי, הוא עשוי להיות זכאי לקבל גמלת סיעוד.
כדי לקבל גמלות וקצבאות מסוימות, על דורש הגמלה להגיש תביעה לביטוח הלאומי. הביטוח הלאומי בוחן את התביעה ומזמן את התובע לבחינת מצבו, ורק לאחר מכן מקבל החלטה.
מה הקריטריון להגשת התביעה?
לא כל אחד יכול להגיש תביעת סיעוד נגד ביטוח לאומי. הגשת תביעה כזאת נגד הביטוח הלאומי מצריכה עמידה בקריטריונים שונים. רק מבוגרים שהגיעו לגיל הפרישה למשל, זכאים להגיש את התביעה הזאת. צעירים או מבוגרים שעדיין לא הגיעו לגיל הפרישה, לא יכולים לתבוע את הביטוח הלאומי, והם יצטרכו לתבוע את הביטוח הפרטי שלהם.
בנוסף, כחלק מהתנאים, עליהם להיות תושבי ישראל שמתגוררים בדיור מוגן או בבית. קבלה של גמלאות אחרות יכולה למנוע מהם את הזכות להגיש את התביעה, כמו גם הכנסות גבוהות במיוחד.
מה נחשב למצב סיעודי?
אדם שמוגשת תביעה בשמו לביטוח הלאומי לקבל גמלת סיעוד, צריך לעמוד בקריטריונים מסוימים, המוכיחים כי הוא אינו מסוגל להתקיים בזכות עצמו וללא עזרת הזולת.
בין היתר, יבחנו פעולות שונות שמבצע התובע. תיבחן היכולת של התובע לבצע את הפעולות הללו בעצמו. יבחנו בין היתר הניידות של התובע, היכולת שלו להתרחץ, להתלבש, לאכול ולטפל בהפרשות שלו בכוחות עצמו.
מהן נקודות וכיצד הן מחושבות?
הבחינה של הפעולות השונות שיכול או לא יכול לבצע התובע, לצורך הערכת מצבו הסיעודי, קרויה מבחן תלות. על כל חלק במבחן התלות, התובע מקבל ניקוד מסוים. לפי הניקוד שיקבל התובע, תוערך הרמה הסיעודית שלו ולפיכך יקבעו את הגמלה שלו.
האם ניתן לערער על החלטת הביטוח הלאומי?
ישנם הרבה מאוד מצבים בהם, לאחר בחינת מצבו של התובע, נקבע כי הוא אינו סיעודי. כמו כן, עשוי להיווצר מצב בו יוחלט שהתובע אכן סיעודי, אך ברמה שנחשבת לפחות חמורה. המצבים הללו עשויים להוביל לקבלת גמלה נמוכה באופן משמעותי, מה שימנע טיפול ראוי בתובע.
במצבים הללו ניתן להגיש ערעור על ההחלטה של הביטוח הלאומי. את הערעור יש להגיש לוועדה מייעצת, אם הם עוסקים במידת התלות של התובע, או לוועדת תביעות, עקב כל סיבה אחרת לדחייה.